Blog
La quiropràctica permet gaudir d’una vida més sana, més plena d’energia

Montse Roig

Tots tenim algun problema de salut que no hem aconseguit resoldre o la necessitat d’obtenir un millor estat de benestar general. Pablo Martínez Jarque, Doctor en Quiropràctica per la Life University d’Atlanta i Cap del Departament Quiropràctic del Barcelona College of Chiropractic, ens rep a l'Equilibirum Centre Quiropràctic per explicar-nos en què consisteix la Quiropràctica i com ens pot beneficiar.

He de confessar que no sé exactament què és la quiropràctica… Segons l’Associació Espanyola de Quiropràctica (AEQ), la quiropràctica és la professió sanitària que s’ocupa del diagnòstic, tractament i prevenció de les alteracions del sistema múscul-esquelètic valent-se dels ajustos vertebrals manuals específics. A Espanya els quiropràctics tenen un problema perquè hi ha un gran desconeixement de la professió.

A veure si ho resolem: pots explicar de manera simple com treballen els quiropràctics? Els quiropràctics prenem l’individu i analitzem la seva columna vertebral; la columna vertebral és la casa del sistema nerviós, format pels nervis que controlen el cos. El sistema nerviós coordina y regula totes les activitats del cos humà; el cervell seria la maquinària central on es processa tota la informació. El cervell es comunica amb el cos a través dels nervis, de la mateixa manera que el cos es comunica amb el cervell a través dels nervis.

Llavors la quiropràctica s’ocupa de restablir aquesta comunicació? Exactament, el quiropràctic busca quina de les vèrtebres ha sortit del seu lloc causant un pinçament que genera pressió sobre el nervi i aquesta pressió fa que es produeixi una desconnexió entre el cervell i el cos. A veure com ho explico… imagina’t que tens una mànega i que estàs regant el jardí. De sobte, pressiones una mica el tub i l’aigua segueix fluint, però flueix amb menys intensitat. Això és el que busca el quiropràctic: quines vèrtebres generen pressió sobre el nervi i amb un moviment simple, amb les mans o assistit amb instruments, torna a col·locar la vèrtebra al seu lloc. Així, reconnectant el sistema nerviós, es restitueix el flux a la seva màxima expressió possible.

Quin tipus de beneficis aporta la quiropràctica? La majoria dels pacients que es beneficien de la quiropràctica solen acudir per primer cop a la consulta per un tema de salut concret. Generalment, es tracta de problemes d’esquena com ara mal de coll, hèrnia discal, ciàtica, escoliosi o lumbago, però també acudeixen per tractar un altre tipus de problemes com migranyes i mal de cap. Amb el temps, a mesura que van experimentant en el seu propi cos els beneficis que reben i conforme van entenent els principis de la quiropràctica, la van integrant en el seu estil de vida, ja no solament per fugir d’una molèstia, sinó per gaudir d’una vida més sana, més plena d’energia.

A què us referiu quan parleu de subluxació? A veure, la subluxació quiropràctica és un conjunt de canvis funcionals, estructurals o fins i tot patològics que comprometen la funció del sistema nerviós. La desalineació i l’alteració del funcionament o de la mobilitat de la columna pot arribar a irritar els nervis que passen entre les vèrtebres i, en conseqüència, alterar el flux d’informació que passa a través dels nervis.

I on cal buscar les causes que provoquen les subluxacions? Les causes són diverses. La quiropràctica distingeix entre diferents tipus d’estrès als quals sotmetem els nostres cossos i que són els responsables directes de les subluxacions. Les males postures, els moviments repetitius i les lesions per accidents formen part de l’estrès físic. La pressió, les exigències laborals i les males experiències pertanyen al camp de l’estrès mental i emocional.

Què passa quan tens algun problema? Els músculs de l’esquena es contrauen, generen un estrès físic producte de la reacció del cos a un estímul negatiu extern. Aquesta reacció, amb el temps, impedeix el correcte moviment de la zona, creant la subluxació i per tant la interferència en el sistema nerviós, portant conseqüències importants en l’estat de salut de les persones. La nicotina i l’alcohol no deuen ajudar gaire… És clar que no, consumir aquest tipus de substàncies genera estrès químic. També influeixen la pol·lució, els additius, les toxines.

Ja ens va quedant tot més clar… repeteixo que, a diferència d’altres països com Austràlia, EUA, Canadà i alguns països de la Unió Europea, on la quiropràctica és una professió sanitària de primera índole, a Espanya és una pràctica encara molt desconeguda. Hi ha pocs quiropràctics i un altíssim índex d’intrusisme perquè no hi ha cap legislació que controli o reguli la professió. Qualsevol pot dir que és un quiropràctic sense ni tan sols tenir un títol. O haver fet un simple seminari per aprendre certes tècniques d’ajust. Als EUA o a Canadà, per exemple, la quiropràctica requereix cinc o sis anys d’estudis universitaris que es tradueixen entre 5.000 o 5.500 hores de classe. La AEQ assegura que els seus membres són realment llicenciats en quiropràctica, l’AEQ és una eina que permet al públic saber si s’és un farsant o no.

Quant sol durar un tractament quiropràctic? Aquesta és una de les preguntes més recurrents! La majoria dels pacients volen saber la durada del seu tractament i això és difícil de determinar perquè no hi ha un patró establert, tractem a cada pacient com un ens únic. La resposta de cadascun als ajustos és diferent, hi ha persones que assimilen molt bé els ajustos i, amb tant sols un parell de sessions, se senten molt millor. A d’altres els porta més temps. Un cop resolt el problema s'estableix una teràpia de conservació i molts pacients la mantenen perquè s'adonen que, amb la quiropràctica, el seu rendiment millora considerablement. S'enfronten millor a tota classe de situacions perquè estan més equilibrats.

Podríem dir llavors que la quiropràctica és una opció global? És clar que sí, la gent s'acosta a la meva consulta per solucionar un problema específic i se n’adona dels nombrosos beneficis que aporta la quiropràctica; no només solucionen el problema, sinó que noten canvis substancials, perceben que milloren altres aspectes de la seva salut que ni tan sols m'havien esmentat. Al final, són els mateixos pacients els que decideixen la periodicitat del tractament. Són ells els que saben cada quant necessiten un ajust, el seu cos marca la pauta.

Tots ens fem grans, l'edat ens desajusta? Em temo que sí, és el ritme natural de la vida. Però serem positius: les persones no estan condemnades a arribar a velletes amb bastó o cadira de rodes, només les que no es cuiden al llarg de la seva vida. Compte! És evident que hi ha malalties genètiques molt determinants però, deixant a part aquests casos, si fem exercici, ens cuidem des del punt de vista nutricional, tenim una actitud positiva i ens ajustem regularment, podem arribar a la vellesa en millors condicions. La quiropràctica és segura i està recomanada per a tothom, des de nadons acabats de néixer a persones de la tercera edat, passant per atletes que persegueixen un millor rendiment del seu cos o dones embarassades. Això sí, ens hem de posar sempre en mans de professionals titulats i degudament formats.